Til forsiden

 

 Forsiden




Flora



Svampe



Sommerfugle



Fauna



Landskab


28/6 2012

Solen skinnede fra morgenstunden, og det skulle efter vejrudsigten blive den bedste dag i ugen.

 

I Randbøl ved kirken var de i gang med at fælde træer, så området var vanskeligt at gå i. Det er ellers et godt sted, hvis man vil se på sommerfugle.

 

En Stor bredpande sad og fik varmet vingerne.

 

Vejle å.

 

Derefter gik turen til Randbøl hede. Hedelyngen er nu blevet grøn og om en god måneds tid begynder blomstringen.

Klitbrud på Randbøl hede. I sandet vokser Sand-star.

Der var flere arter af sommerfugle, mest talrig var Okkergul randøje.

 

Jeg ville også ud og fotografere 7 års søerne i Frederikshåb plantage, hvilket jeg har gjort siden år 2000. Desværre forsvandt den blå himmel og der blev overskyet inden kl. 12, men vejret var lunt omkring 19 grader.

 

Alle årets billeder fra 7 års søerne bliver først lagt på hjemmesiden, når året er gået. Som man kan se her, er der nu lidt vand i søerne hist og her, ellers kun våd til tør søbund.

 

Landskabet er domineret af blomstrende græsser.

 

Og så en lille skønhed. Rundbladet Soldug, Drosera rotundifolia.

Soldug er en kødædende plante. På bladene sidder lange kirtelhår, hvis spidser har slimdråber. Dråber som ligner dug.
Når et insekt berører bladene og kirtelhårene, kommer det til at hænge fast i slimen. Insektet bliver skubbet ind i midten af bladet, som derefter lukker sig sammen omkring insektet og planten fordøjer herefter de bløde dele af insektet.
Soldug lever på næringsfattige steder og må derfor æde insekter for at få næringsbehovet dækket.

 

 Almindelig skorpionflue.  

 

26/6 2012

Det er ikke det bedste sommervejr. Der blæser 10 m/s og omkring 15 grader. Det er ikke nemt at fotografere detaljer og små arter fra naturen i dag.

 

Resterne fra Sankt Hans bålet.

 

Hvid-kløver uden for hegnet.

 

Nede i Billund anlæg fælder de nu mange træer rundt om søen. Det var ellers et godt sted for guldsmedene og de andre arter fra dyreriget. En sø med bevoksning i kanten, udenom et par meters græs og omringet af store træer.
Det bliver spændende at komme igen og se, hvor meget der egentligt er fældet. Der skal jo gerne være gemmesteder til dyr og fugle.

 

Almindelig røllike blomstrer mellem græsserne

 

23/6 2012 Violetrandet ildfugl og gøgeurt.

Jeg gik en tur og så en rød sommerfugl flyve op fra græsset. Da den satte sig på græsset igen, kunne jeg se, at den var fra blåfuglefamilien. Jeg kom tæt på og ned på knæ. Den sad kun et par centimeter over jorden i græsset, så jeg måtte derned hvor den var.

Jeg håbede på, at den ville vise sine overvinger frem, for jeg var ikke helt sikker på arten.

 

Da den endelig spredte vingerne ud og jeg så overvingerne, var jeg 99% sikker på at det var en Violetrandet ildfugl.
Den sommerfugl, som jeg har ledt efter i fem år! Og så næsten i min egen baghave - kun ti minutters gåtur hjemmefra. Jeg havde ikke regnet med at finde den der.
Den violetrandede ildfugl har kun en flyvetid på 3 uger om året og er i tilbagegang i Danmark.
Jeg kunne næsten ikke vente med at komme hjem og se fotografierne på skærmen. Men det var rigtigt nok. Skønt at få den sommerfugl på hjemmesiden. Det blev for øvrigt den 30. art af dagsommerfugle jeg har fotograferet.

 

Det er midsommer, Sankt Hans og hylden sender blomsterne til vejrs. Naturen er nu på sit højeste med mest kraft.

 

Jeg fandt to Plettet Gøgeurt på et kendt sted. De var meget små og blomsten er forstørret meget her på fotografiet. Om der er flere planter ved jeg ikke, da jeg ikke ville træde for meget i bevoksningen, for derved at ødelægge andre gøgeurter. Jeg vil kigge derned senere. Engang var der mange planter. Nu truer græsser som blåtop og bunke med at tage over. Desværre. De kan ikke klare sig alene.

 

20/6 2012 I Slotved skov og på stranden.

 

En tur i Slotved skov. Grantræernes stammer er meget høje og lige hele vejen op.

 

Den gang jeg var lille, syntes jeg, at træstammerne var meget store. Og det er jo rigtigt nok. Her står jeg ved en af dem.

 

Da jeg var barn, legede vi tit i Slotved skov. Vi boede tæt ved. Nu da jeg kom igen, skulle jeg se, om træet med hulen stadig var der. Og det var det. Skønt at se det igen. Kun træet kender alle de hemmeligheder, der er gemt i den hule!

 

Her er hulen tæt på. Det er mit bedste træ i hele skoven. Et træ med mange minder. Det er fantastisk, at træet står der endnu.


Slotved skov er en af de nordligste bøgeskove i landet.

 

Her har jeg gået og cyklet mange gange.

 

En tur til Tversted og mærke vesterhavet.

 

 

15/6 2012 En god dag.

Fredag - og ferie i to uger. Efter arbejde tog jeg et par timer i naturen.

Gærde- og korn-valmuer blomstrede langs bækken. Her er det Korn-valmuer.

 

Over alt var der skønne blomster. I flere etager. Nogle helt nede ved jorden, nogle højere, og andre sender deres blomster helt til vejrs i blomsterengen.

Egentlig var jeg ude for at se om der var nogle sommerfugle.  Det varede ikke længe før jeg så en lille blåfugl. Den første i år. Men den fløj sin vej ind i et krat.

 

Dagpragtstjerner, aften-pragtstjerner,  tjærenelliker og trævlekroner var i blomst, og nu begynder blåmunke og blåhat også at blomstre.

 

Der hvor jorden er mest kørt sammen af maskiner, kan der gro stedmoderblomster.

Jeg gik hen til et sted, hvor der ofte kan ses sommerfugle. Stedet er ned til en sø. Jeg så en sommerfugl, som fløj af sted. Jeg gik en runde om stedet og kom tilbage igen. Og der var jeg heldig:

 

Sommerfuglen sad ikke på det flotteste sted. Men den sad så længe, at jeg kunne fotografere den. Det var en Okkergul pletvinge, som jeg tidligere har fotograferet med sammenklappede vinger. Vingefanget er ca 35 - 45 mm. Den flyver fra maj til juli. Desværre er den i tilbagegang i Danmark.

 

Nogle minutter senere fandt jeg en anden Okkergul pletvinge tæt ved. Den blev også siddende længe nok til, at jeg kunne fotografere den. Godt.

 

 

Jeg så mig omkring og blev opmærksom på mange kær-tidsler i blomst, og kom i tanke om, at jeg vist kun havde et enkelt billede af den på min hjemmeside. Det måtte der gøres noget ved. Efter at have fotograferet på afstand, skulle blomsterne fotograferes tæt på. Allerede ved første skud, så jeg et insekt i blomsterne. Og det var en bredpande. Jeg tænkte straks Stregbredpande eller Skråstregbredpande, for dem har jeg ofte set her. Men det var det ikke.

 

 

 

Da jeg kom hjem og så billederne på skærmen, kunne jeg tydeligt se pletterne på vingerne. Det var en Stor bredpande. Den har jeg ikke mødt før, selv om den er meget almindelig i hele landet. Vingefanget er ca 30 mm. De flyver fra maj til august.

 

Lige inden den fløj væk, vendte den sig om og viste den sorte stribe af duftskæl på forvingen. Altså, det var en han. Hunnerne har ikke sorte striber.

 

8/6 2012

Drue-hylden har bær.

 

Gul iris blomstrer nu

 

I søen er blomsterne gule her i juni.

Der er gule blomster i vand og hvide blomster på land.

 

6/6 2012 Langs bækken.

Jeg har eftermiddagsvagter i denne uge, så der er ikke tid til lange ture. Jeg går en tur langs Billund bæk.

 

Jeg fik lige øje på dette træ. Eller rettere dets rodnet.
Rødderne gror i skrænten langs med vandet. Ikke noget med at få våde rødder her.

 

 

2/6 2012 I Frederikshåb plantage

Varmebølgen i maj varede kun 10 dage, og nu er der igen 10 – 15 grader og frisk vind. Men solen skinner, så det er med at komme ud. Vi skal i plantagen, hvor der må være noget læ.

Det er flot langs landevejene i denne tid, hvor engelskgræs blomstrer med de kugleformede rosenrøde blomster sammen med græsser med rødlige blomsterstande. På vejene ind til skoven er de første hvide skærmplanter og gyvel i blomst.

Inde i dalen i plantagen er der langt mellem arter som blomstrer, men roen og enkeltheden er stor.

 

 

 

Ved vandhullet var der ikke meget liv og vi så kun vandsalamandere i vandet. Men der blæste også meget og der var krusninger på vandoverfladen, som gjorde det svært at se ned i vandet.

 

 

Nu er det ikke så let at se på dette lille billede, men det lysegrønne på skrænterne er blåbærplanter. Om foråret ses Blåbær på heden på lang afstand, da bladene er meget lysegrønne i forhold til de andre planter.  

Blåbær er en løvfældende dværgbusk, som er 15 til 45 cm høj. Blåbærplanten kendes let hele året ved, at grenene er kantede, grønne og glatte. Bladene er lysegrønne om foråret, men hen på året bliver de ofte brunplettede.

Når bærrene er modne omkring juli, bliver de mørkeblå, eller sortglinsende med en violet saft. Når man har spist blåbær, bliver man let afsløret, idet læber og fingre bliver farvet blå. Men de smager skønt.

 

Blåbærblade imellem revling

 

 


Denne blog er om nogle af mine oplevelser i naturen.
De nyeste indlæg vil altid være på forsiden af bloggen.

Forside Natur Blog

Oktober 16
September16
August 2016
Juli 2016
Juni 2016
Maj 2016
Februar 2016
Januar 2016


Oktober 2015
September 2015
August 2015
Juli 2015
Juni 2015
Maj 2015
Marts / April 2015
Februar 2015

Vinter 2014
Efterår 2014
Sommer 2014
Kongelig ballet 2014
Strand og hede 2014
Forår 2014
Bøger om svampe 2014
Fotoudstilling - Træer 2014

December 2013
November 2013
Oktober 2013
September 2013
August 2013
Juli 2013
Juni 2013
Maj 2013
April 2013
Marts 2013
Februar 2013
Januar 2013

December 2012
November 2012
Oktober 2012
September 2012
August 2012
Juli 2012
Juni 2012
Maj 2012
April 2012
Marts 2012
Februar 2012
Januar 2012

Fotografering af sommerfugle
Fotografering af svampe
Mit bedste fund
Nisseskæg
Stjernesnot






Til forsiden

Copyright  © Aase Flensted  www.aaseflensted.dk  2002 - 2024    E-mail: aaseflensted@hotmail.com